למרבה המזל, המודעות לתזונה ובריאות הולכת ועולה עם השנים - הדור שלנו מודע הרבה יותר לכללי תזונה בריאה מאשר הוריו, או הדור שלפני כן. עם זאת, ישנם הרבה מיתוסים נפוצים, המבוססים על הנחות שגויות, או הנחיות מיושנות שיעילותן הופרכה זה מכבר על ידי מחקרים מדעיים עדכניים. הנה רשימת "10 הגדולים" שאני נתקלת בהם לעתים קרובות:
1. התפריט הבריא ביותר הוא דל שומן ועתיר פחמימות - לפני עשורים אחדים, הומלץ לכלל האוכלוסייה להפחית את צריכת השומן - ותוך כדי כך, מטבע הדברים, עלה שיעור הפחמימות בתפריט. גישה זו נפוצה גם בישראל, עם פרסום "דיאטת הלחם" הידועה. עם זאת, מחקרים הוכיחו שתפריט כזה אינו מסייע לירידה במשקל לטווח ארוך, מונע סרטן או מוריד שיעור מחלות לב. אמנם יש לציין כי אדם שתזונתו לא הייתה מאוזנת כלל, ועבר לתפריט מבוקר ובריא יותר שגם עתיר בפחמימות מורכבות איכותיות, סביר להניח שבריאותו תשתפר - מעצם העובדה שהצליח לעמוד בתפריט מאוזן.
2. יש להימנע מצריכת חלמון ביצה בשל תכולת הכולסטרול הגבוהה - במשך עשורים, אנשים רבים נמנעו מצריכת ביצים, או צרכו רק את החלבון. אך לכולסטרול בתפריט יש קשר קלוש בלבד לרמת הכולסטרול בדם. מחקרים הוכיחו כי ביצים מעלות את רמת הכולסטרול ה"טוב" ואינן מעלות את הסיכון למחלות לב. ביצים מאיכות טובה, במיוחד של תרנגולות בעלות גישה למרעה חופשי, עשירות ביותר ברכיבי תזונה חיוניים שכמעט כולם מצויים דווקא בחלמון ולא בחלבון.
3. חיטה מלאה היא מזון בריאות - אמנם, כאשר הבחירה היא בין לחם מקמח לבן ללחם מקמח חיטה מלאה, ההעדפה ברורה למדי, אולם יש לזכור כי לפני 50 שנה בערך, הזנים המודרניים של חיטה עברו שינויים גנטיים שרחוקים מלהית חיוביים. החיטה של היום היא לא בדיוק החיטה שהזינה את המין האנושי במשך אלפי שנים. זו הסיבה שאנשים רבים כיום אינם סובלים לחם חיטה רגיל או מלא, אך מסוגלים לצרוך ללא כל בעיה לחם שיפון או כוסמין (מה שמעיד על כך שבעייתם אינה רגישות גורפת לגלוטן).
4. שומן רווי מעלה את רמות הכולסטרול ה"רע" ומגביר סיכון למחלות לב - עד לפני שנים אחדות, הנחה זו נתפסה כתורה מסיני ממש בתזונה וברפואה הקונבנציונאלית, וכל מי שפקפק באמיתותה הוגדר ככופר. אולם מחקרים עדכניים גילו כי שומן רווי איכותי (בניגוד לשמנים ושומנים מחומצנים, מעובדים או מוקשים) אינו מעלה סיכון למחלות לב. הערה: פרופיל חומצות השומן, ורמת הויטמינים מסיסי השומן, תלויות במידה רבה בתזונת בעל החיים. תמיד רצוי לבחור בבשר, ביצים ומוצרי חלב שמקורם בבעלי חיים עם גישה למרעה טבעי.
5. אכילת שומן גורמת לצבירת שומן - זה אולי נשמע הגיוני, אך מחקרים הוכיחו כי תזונה עתירת שומן ודלת פחמימות מאפשרת ירידה במשקל יותר מאשר תפריט עתיר פחמימות ודל שומן - למרות ששומן מכיל כמות קלוריות כפולה, ביחס לפחמימות. לצריכת שומן יש השפעה ישירה על תחושת שובע וסיפוק אחרי הארוחה. צריכת שומן מדכאת את תחושת הרעב ומאטה את התרוקנות הקיבה, מה שגורם לנו להישאר שבעים יותר זמן.
6. מה שחשוב הוא מספר הקלוריות - עדיין יש אנשים שמחשבים את כמות הקלוריות שעליהם לצרוך ביום... ואז מחלקים אותה בין חפיסת שוקולד, שקית צ'יפס, ושני גביעי גלידה. אני תמיד ממליצה לא להתמקד בספירת קלוריות, ובמקום זאת לשים דגש על תפריט בריא, מאוזן ואיכותי.
7. סוכר מזיק לבריאות רק מפני שהוא מספק קלוריות "ריקות" - לצריכת סוכר ישנן השפעות מטבוליות רבות, הן לטווח קצר והן לטווח ארוך - השמנה, סוכרת, מחלות לב ואפילו סרטן. כמו כן למאכלים מתוקים יש אפקט פסיכולוגי של התמכרות שקשה ביותר להתגבר עליה.
8. כל שמן צמחי בריא ועדיף על פני שומן מן החי - שמנים צמחיים מזוקקים, כגון שמן סויה, תירס וקנולה מכילים כמות גדולה של חומצות שומן מסוג אומגה-6, שאכן מורידות את רמות הכולסטרול בדם. עם זאת, יש לזכור כי כולסטרול הוא רק גורם סיכון למחלות שונות, ולא מחלה בפני עצמו - ונמצא קשר בין צריכת שמנים מזוקקים לבין עליית תמותה ממחלות לב וסרטן. על אף מחירם הגבוה יחסית, המלצתי היא להשתמש בשמנים טבעיים שהופקו בתהליך כבישה קרה - שמן זית לבישול ושמן קוקוס לאפייה. אלו שמנים יציבים שאינם מתחמצנים בקלות, עמידים בטמפרטורות גבוהות, ומעניקים טעם נפלא.
9. אכילה מוגברת של חלבון גורמת ל"בריחת" סידן מן העצמות ואוסטיאופורוזיס - ישנה אמונה רווחת כי צריכת חלבון, במיוחד חלבון מן החי, מעלה את חומציות הדם וגורמת ל"בריחת" סידן מן העצמות. אמנם נכון שהפרשת סידן מן הגוף עולה זמן קצר לאחר ארוחה עתירת חלבונים, אך ההשפעה הינה קצרת טווח. בטווח הארוך, תפריט עתיר חלבון נמצא קשור לירידה בסיכון לאוסטיאופורוזיס ושברים בגיל המבוגר.
10. צריכת בשר אדום מעלה את הסיכון למחלות לב, סוכרת וסרטן - המחקרים המובילים שהצביעו על השפעות שליליות של צריכת בשר אדום לא הפרידו בין בשר במצבו הטבעי ובשר מעובד. בשר מעובד אכן מזיק והמלצתי היא להימנע מצריכתו ככל האפשר. בשר אדום עשיר ברכיבי תזונה חיוניים, כמו ברזל ו-B12. מומלץ לבחור בבשר שבושל בתוך נוזל (תבשילי קדירה, חמין וכו') ולהמעיט בבשר חרוך (מנגל וגריל), משום ששריפת הבשר גורמת ליצירת חומרים בעלי פוטנציאל מזיק.
7. סוכר מזיק לבריאות רק מפני שהוא מספק קלוריות "ריקות" - לצריכת סוכר ישנן השפעות מטבוליות רבות, הן לטווח קצר והן לטווח ארוך - השמנה, סוכרת, מחלות לב ואפילו סרטן. כמו כן למאכלים מתוקים יש אפקט פסיכולוגי של התמכרות שקשה ביותר להתגבר עליה.
8. כל שמן צמחי בריא ועדיף על פני שומן מן החי - שמנים צמחיים מזוקקים, כגון שמן סויה, תירס וקנולה מכילים כמות גדולה של חומצות שומן מסוג אומגה-6, שאכן מורידות את רמות הכולסטרול בדם. עם זאת, יש לזכור כי כולסטרול הוא רק גורם סיכון למחלות שונות, ולא מחלה בפני עצמו - ונמצא קשר בין צריכת שמנים מזוקקים לבין עליית תמותה ממחלות לב וסרטן. על אף מחירם הגבוה יחסית, המלצתי היא להשתמש בשמנים טבעיים שהופקו בתהליך כבישה קרה - שמן זית לבישול ושמן קוקוס לאפייה. אלו שמנים יציבים שאינם מתחמצנים בקלות, עמידים בטמפרטורות גבוהות, ומעניקים טעם נפלא.
9. אכילה מוגברת של חלבון גורמת ל"בריחת" סידן מן העצמות ואוסטיאופורוזיס - ישנה אמונה רווחת כי צריכת חלבון, במיוחד חלבון מן החי, מעלה את חומציות הדם וגורמת ל"בריחת" סידן מן העצמות. אמנם נכון שהפרשת סידן מן הגוף עולה זמן קצר לאחר ארוחה עתירת חלבונים, אך ההשפעה הינה קצרת טווח. בטווח הארוך, תפריט עתיר חלבון נמצא קשור לירידה בסיכון לאוסטיאופורוזיס ושברים בגיל המבוגר.
10. צריכת בשר אדום מעלה את הסיכון למחלות לב, סוכרת וסרטן - המחקרים המובילים שהצביעו על השפעות שליליות של צריכת בשר אדום לא הפרידו בין בשר במצבו הטבעי ובשר מעובד. בשר מעובד אכן מזיק והמלצתי היא להימנע מצריכתו ככל האפשר. בשר אדום עשיר ברכיבי תזונה חיוניים, כמו ברזל ו-B12. מומלץ לבחור בבשר שבושל בתוך נוזל (תבשילי קדירה, חמין וכו') ולהמעיט בבשר חרוך (מנגל וגריל), משום ששריפת הבשר גורמת ליצירת חומרים בעלי פוטנציאל מזיק.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה