יום שני, 22 בפברואר 2016

חג פורים, חג פורים, חג גדול ל... יצרני הממתקים?

אז נכון שהשנה היא שנה מעוברת, אבל כבר מריחים את ריח פורים באוויר - עם השמחה, הריקודים, המסיכות, התחפושות... וכמובן, משלוחי המנות. 

משלוח מנות ממוצע הוא סלסילה או קערת פלסטיק עטופה בצלופן ומלאה בממתקים למיניהם - ממש פצצת אטום תזונתית גדושה בסוכר, שומן טראנס וצבעי מאכל. ואם אתם מתפתים לומר, "טוב, זה רק פעם בשנה", יש לזכור כי כל אחד מאיתנו יקבל, לרוב, כמה משלוחי מנות משכנים וחברים, מה שיסתכם בהר של ממתקים שייאכלו על ידי ילדינו עד פסח (בנוסף למה שהם מקבלים במסיבות יום הולדת, קבלת שבת בגן, ביקורים אצל סבא וסבתא ועוד). חג פורים הוא ללא ספק אחד החגים המאתגרים ביותר מבחינה תזונתית.


זה לא חייב להיות כך. כמובן, אין פשוט מלקנות שקיות של ממתקים, לחלק אותם לסלסילות או קערות ולשלוח לשכנים, אך עם קצת השקעה אפשר ליצור משלוח מנות מוצלח, מקורי ובריא שיתקבל בהתהלבות. מעבר לזאת - יש לזכור כי מצוות החג היא לשלוח דווקא שתי מנות של שני מיני מאכלים לפחות, וישנן דעות כי מי ששולח ערימה של ממתקים קטנים, ספק אם יצא ידי חובה. 

אז הנה כמה רעיונות למשלוחי מנות בריאים, פשוטים להכנה ועמידים יחסית (מכיוון שייתכן ולא יימסרו ו\או ייאכלו מיד):

* פשטידות בתבניות אישיות.

* מאפים ביתיים מקמחים בריאים, במילוי ירקות, בשר או גבינות. 

* לחמניות אישיות מקמחים בריאים, בצירוף מטבלים ביתיים בקופסאות קטנות - גבינה עם שום ושמיר, טחינה, פסטו ועוד.

* מיני-שניצלים ו\או קציצות (בשרי או פרווה) עם רטבים ביתיים (רוטב עגבניות, טחינה ועוד). 

כל אלו הם מאכלים שניתן להכין מבעוד מועד, להקפיא, ובבוקר חג הפורים להפשיר\לחמם ולחלק לסלסילות נאות. 

שימו לב שאני לא מציעה אפשרויות של ממתקים ביתיים - אפשר להכין אזני המן ועוגות בבית, כמובן, אך ברצוני לקרוא תיגר על עצם התפיסה כי משלוח מנות = ממתקים. 

למשלוח מנות בעל מראה נדיב ועשיר יותר, ניתן לצרף (לפי הרצון והתקציב כמובן) בקבוק יין קטן, בקבוק שמן זית, מארזי תבלינים ותה, פירות יבשים, צנצנת דבש קטנה ומעוצבת, קפה משובח, ואפילו מתנות קטנות כמו סבונים יפים, נרות, קערה נאה שבה יוגש המשלוח, ועוד. 

אבל זה יצריך ממני יותר מאמץ.

נכון, במידה מסוימת - אך לא הרבה יותר. זה בעיקר עניין של תכנון - לדוגמא, אפשר להכין ביום מסוים כמות גדולה של פשטידות, את חלקן לאפות בתבניות אישיות ולהקפיא לפורים, ואת החלק הנוסף לאפות בתבנית רגילה ולאכול לארוחת ערב.

זה לא ייראה משונה?

כלל וכלל לא. כיום, יש מודעות גבוהה לבריאות ואנשים רבים מואסים בממתקים. רוב הסיכויים הם שתקבלו תשואות על מקוריותכם והשקעתכם, ואנשים יעריכו את הדאגה שלכם לבריאותם.

אבל הילדים מצפים לממתקים...

הילדים יאמצו בקלות יחסית את הגישה שלכם. אם תיגשו להכנת משלוחי המנות בהתלהבות ושמחה וללא שום היסוס או רגשי נחיתות, הילדים שלכם יזרמו עם העניין. זו גם הזדמנות מצוינת ללמד את ילדיכם על תזונה, בחירות מושכלות ונזקי הממתקים.

ומה לעשות עם הממתקים שנקבל?

גם אם אתם עצמכם לא תקנו ולו סוכרייה אחת לקשט בה את משלוח המנות שלכם, מן הסתם תקבלו ערימת ממתקים משכנים וחברים שעדיין הולכים על משלוח מנות של אזני המן, במבה וופלים מצופים. אז מה תעשו?

... תגידו יפה תודה,
... שימו את משלוחי המנות בצד,
... ובלילה, כשהילדים ישנים, זרקו אותם לפח.

כן, כן - לפח. בלי שום רגשות אשם - שם מקומם של כל הממתקים שלא תורמים לכם דבר מלבד נזק בריאותי. 

שיהיה לכולנו פורים עם הרבה בשמחה, קירוב לבבות ועקרונות תזונתיים נכונים. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה