דיכאון הוא ללא ספק אחד המפגעים הנפוצים בדורנו. שכיחותו כה רבה עד כי אפשר, בדרך כלל, לקבל תרופות נוגדות דיכאון בקלות רבה. אך למרות תדירות השימוש בהם, לא ניתן לומר שנוגדי דיכאון הם בלתי מזיקים - יש להם תופעות לוואי מגוונות שכוללות השפעה על מצב הרוח, הערנות, התפקוד הכללי ואף המשקל. שימוש בהם בעייתי עוד יותר בקרב נשים הרות ומיניקות.
לרוב, הפסיכיאטר, רופא המשפחה או המטפל הקוגניטיבי לא ישאלו את המטופל את השאלה הבסיסית: "מה אתה אוכל?" - זאת למרות שלאוכל יש קשר הדוק (אם כי מורכב) עם דיכאון. אינני באה לשלול את מקומו של הטיפול התרופתי או הנפשי-התנהגותי, אך בהחלט חשוב לזכור כי תזונה לא נאותה ולא איכותית, דלה בויטמינים ומינרלים, עשויה להגביר את הסיכוי לדיכאון - בעוד שתזונה טובה עשויה להקל על ההתמודדות עמו.

לא במקרה בקהילות רבות קיימת מסורת של הענקת ארוחות ביתיות, בריאות ומזינות במקרים של קושי - נפשי כמו גם גופני - לחולים, יולדות ואבלים בימי השבעה. אוכל טוב ומזין מסמל יציבות, דאגה ואכפתיות, וארוחות סדירות וקבועות מסייעות בשמירה על רמת סוכר מאוזנת בדם ורמת סרוטונין קבועה - אלמנטים חשובים בהתמודדות עם דיכאון.
בקשר לדיכאון לאחר לידה, יש לי תיאוריה משלי, אם כי היא איננה מאומתת מבחינה מדעית: ידוע כי הסיכוי ללקות בדיכאון לאחר לידה גבוה יותר בקרב אמהות שילדו את תינוקן הראשון. לפי דעתי, ייתכן ויש קשר לכך שאצל אמהות לתינוק ראשון, בעיקר כאשר העייפות גוברת והשינה לא סדירה, יש פחות מוטיבציה להקפיד על תזונה מסודרת ומאוזנת, בהשוואה לאמהות שכבר יש להן ילדים נוספים (שדורשים ארוחות כסדרן). ידוע גם כי אצל אנשים המתגוררים לבד, למשל קשישים שאיבדו את בן זוגם, יורדת המוטיבציה לבשל ארוחות לעצמם בלבד - ובד בבד עולה הסיכוי לחסרים תזונתיים, מה שעשוי לתרום לדיכאון.
אז כיצד ניתן לגייס מזון להתמודדות עם דיכאון?
1. איכלו ארוחות מאוזנות ומלאות, עשירות בפחמימות מלאות, שמנים ושומנים איכותיים, חלבון מן החי, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
2. הקפידו לקבל מספיק ויטמין D, במיוחד בחורף כאשר החשיפה לשמש יורדת.
3. הקפידו על רמות נאותות של חומצה פולית ו-B12. ויטמין B12 נמצא רק במזון מן החי. חומצה פולית, או פולאט, ניתן לקבל ממזונות צמחיים כמו ירקות עלים, פירות ואגוזים.
4. הקפידו לכלול בתפריט מזונות עשירים בסלניום. במחקרים שונים נמצא קשר בין צריכה נמוכה של סלניום לבין מצב רוח ירוד. סלניום נמצא בקטניות, אגוזים וגרעינים, בשר ומוצרי חלב, דגים ודגנים מלאים.
5. אל תשכחו לצרוך גם אומגה-3. מלבד יתרונותיהן הבריאותיים הרבים של חומצות שומן אומגה-3, לאחרונה נמצא קשר בין צריכה ירודה שלהן לבין דיכאון. המקור הטוב ביותר לאומגה-3 הם דגי ים החיים במים עמוקים וקרים (כמו סלמון, מקרל, טונה וסרדינים).
* בכתיבת מאמר זה נעזרתי במידע שניתן לקרוא כאן.
** כל הנאמר כאן אינו בא להחליף או לסתור ייעוץ רפואי, פסיכיאטרי או פסיכולוגי אישי.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה