הביטוי "אני הוא מה שאני אוכל" מקבל משמעות כפולה כאשר מדובר באוכל - אנחנו לא רק מה שאנחנו אוכלים, אלא גם מה שהאוכל שלנו אכל.
כאשר אני רוצה לבדוק את הרכבו של מזון מסוים, אני בדרך כלל משתמשת במאגר המידע של USDA, אולם אני מודעת לכך שהרכב המזון הוא דבר משתנה התלוי בתנאי הגידול, באקלים, בעונות השנה, בכמות המינרלים שבקרקע, ובמזון של בעלי החיים.
רוב האנשים כבר מודעים לכך שביצים של תרנגולות הזוכות למרעה טבעי, הן בעלות יחס אופטימלי של אומגה 3\אומגה 6, לעומת תרנגולות הניזונות מתערובת תעשייתית (בהן היחס של אומגה 3 הוא הרבה יותר נמוך). הדבר נכון גם לגבי מוצרי חלב - בקר או צאן שזוכים להיות במרעה חופשי וטבעי, בפרט בעונות של גידול מהיר כאשר הכל ירוק (בישראל, אלו עונות החורף והאביב), מוצרי החלב שלהם עשירים הרבה יותר באומגה 3 ובויטמינים מסיסי שומן.

דוגמא נוספת היא דג הסלמון, מקור ידוע ומוערך לאומגה 3 - דג סלמון החי במים עמוקים וקרים הינו מקור עשיר מאוד באומגה 3. חומצות השומן האלה, שהינן ארוכות ביותר ונוזליות גם בטמפרטורות נמוכות ביותר, נחוצות לשמירה על גמישות ממברנות התא של הדג. לעומת זאת, סלמון שגדל בבריכות בטמפרטורות מתונות יותר, אין לו צורך בשילוב חומצות שומן מסוג אומגה 3 בקרומי התאים שלו, ועל כן הוא דל באומגה 3 (וגם בטעם).
גם ירקות ופירות מושפעים מתנאי הסביבה. למרבה הצער, חקלאות אינטנסיבית, כפי שהיא מתבצעת בעולם המודרני בדורות האחרונים, גורמת לדלדול משאבי הקרקע. כמו כן, החקלאי המודרני מעוניין בפיתוח פירות וירקות שמגיעים לנפח מקסימלי בזמן מינימלי, על מנת להגדיל את הרווחים שלו. פרי כזה, שמבשיל ונקטף מהר, לא מספיק לצבור את כמות הויטמינים והמינרלים שהיו מנת חלקם של הפירות והירקות מהדור הישן. לכן, במידת האפשר, כדאי ורצוי להשקיע בפירות וירקות מזנים מסורתיים שגדלו בחקלאות אורגנית - או לגדל אותם באופן עצמאי, בגינה הביתית או אפילו בעציצים.
כמובן, אין זה אומר שיש להימנע מפירות וירקות רגילים ממחלקת הירקות שבסופרמרקט. הם עדיין מקור מצוין לויטמינים ומינרלים וחלק הכרחי מתזונה מאוזנת.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה