יום ראשון, 25 באוקטובר 2015

רגישות לגלוטן - בעיה או אופנה?

בזמן האחרון אני שומעת אנשים רבים (מכרים, שכנים, קרובי משפחה, אמהות בגן השעשועים) מודיעים לי: "הפסקתי לצרוך גלוטן". בדרך כלל אני שואלת, למה? האם ישנה אבחנה רפואית של צליאק? האם התייעצתם עם איש מקצוע? ברוב המקרים התשובה היא, "לא, אבל אני רגיש\ה. עובדה - מאז שעברתי לדיאטה נטולת גלוטן, אני מרגיש\ה הרבה יותר טוב."


עם עובדות אין להתווכח. אדם שסבל מתופעות שונות כגון כאבי בטן, קשיי עיכול, בעיות ספיגה וכו', ובעיותיו נפתרו בעקבות מעבר לסוג תזונה מסוים, מובן מאליו שירצה לדבוק בסוג תזונה זה בלא לשנות ולו פרט אחד. אולם משום שהימנעות מגלוטן היא כה מגבילה, לדעתי רצוי וכדאי לבדוק האם אכן גלוטן הוא הבעיה.

פעמים רבות, מסתבר שההימנעות מגלוטן באה בד בבד עם שינויים נוספים: צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים, פירות וירקות, מאכלים מזינים ומושקעים יותר, הימנעות מחטיפים תעשייתיים, ושלל שינויים אחרים שהם בפני עצמם עשויים להוביל לשיפור הרגשה, עיכול טוב יותר, וכו'. 

אין לזלזל באפשרות של צליאק לא מאובחן. צריכת גלוטן על ידי חולי צליאק מובילה להפרעות ספיגה בשל פגיעה ברירית המעי, כאבי בטן, שלשולים, ושלל תופעות אחרות שברובן אינן ספציפיות ועשויות להקשות על האבחון. למעשה, חולי צליאק רבים מגלים את מחלתם "בזכות" אנמיה לא מוסברת (שנובעת מירידה ביכולת הספיגה של המעי).

כמו כן, ישנה תופעה של רגישות לחיטה גם בקרב אנשים מסוימים שאינם אלרגיים לגלוטן. התופעה יכולה להיות זמנית, לדוגמא בעקבות פגיעה בהרכב החיידקים במעי (בשל צריכה עודפת של אלכוהול, סוכר או תרופות מסוימות, למשל). כמו כן, קיימת סברה כי זנים מודרניים של חיטה שונים באופן מהותי מזנים מסורתיים, ועל כן המעי שלנו פחות מותאם לעכלם.

זאת ועוד, שיטות מסורתיות של הכנת לחם ומוצרי חיטה אחרים - תפיחה ארוכה תוך שימוש במחמצת-שאור, בניגוד לשמרים מהירי פעולה - מגבירות את יעילות עיכול החיטה, בהשוואה ללחמים תעשייתיים מודרניים.

עם זאת, אין לשכוח שחיטה היוותה מזון בסיס עבור חלקים ניכרים של האנושות במשך אלפי שנים. אם אחוז כה גדול של אנשים לא היו יכולים לסבול גלוטן, פשוטו כמשמעו, הם לא היו שורדים. אין כל בסיס לטענות היסטריות של "מומחים" הזועקים בראש חוצות על "רעילות הגלוטן" ואף מציעים "תוכניות גמילה" מגלוטן, כאילו היה מדובר בסם מסוכן!

אם יש חשש ממשי לרגישות לגלוטן או צליאק, יש לבדוק זאת לעומק, תוך שינוי תזונתי מבוקר והתייעצות עם מומחים רציניים. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה