לפני מספר שנים, במהלך הכשרתי כתזונאית קלינית, נפגשתי עם מטופלים שעברו התקף לב וקיבלו המלצות להקפיד על תזונה דלת כולסטרול. כאשר קיבלתי את פירוט התפריט המגביל והמשמים בו מטופלים אלו אמורים היו לדבוק, היה ברור לי כי זה חסר סיכוי. אף אדם נורמלי לא היה יכול להתמיד בתפריט כזה לאורך זמן.
אוכל הוא הרבה יותר ממזון – הרבה יותר מכמות מסוימת של פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים הדרושים על מנת לקיים את גופנו. אוכל הוא מקור עונג ונחמה, עוגן משפחתי, נקודת מפגש חברתית. עבור רובנו המכריע, אוכל הוא זכרונות ילדות, ימי הולדת, חגים, מסורת. בבואנו לסעודת ראש השנה, אנו כבר יודעים שנאכל את התבשיל המסורתי של אמא וסבתא. טעמו העומד על לשוננו הוא טעם של תקווה, התחדשות ותוכניות לשנה חדשה. מאכלים מסורתיים מסמלים גם יציבות וקביעות מנחמת בעולם מלא תהפוכות.
אין פלא כי המרכיב הרגשי חזק כל כך בשלל מצבים מורבידיים הקשורים לאוכל – החל מאנורקטיות המרעיבות עצמן למוות, וכלה במקרי השמנה קיצונית המגיעים בלית ברירה לניתוחי קיצור קיבה.
עם השנים, לאחר עבודה עם מטופלים, שיחות עם אנשים, קריאת ספרות מקצועית והשתתפות בפורומים ובכנסים, גיבשתי עמדה משלי בנושאי התזונה והבריאות. גישתי היא נטולת מהפכנות וגימיקים, ומתבססת על שני עקרונות פשוטים למדי:
1. אוכל צריך להיות מספק בכל המובנים – הרכב תזונתי, טעם, מראה והעדפה אישית. אני דוגלת בהצמדות למה שאני קוראת לו "אוכל אמיתי" – אוכל שמוכן מחומרי גלם בסיסיים ואיכותיים במטבח הביתי, עם השקעה ובאהבה. מהם חומרי גלם איכותיים? בזה נדון בהמשך.
2. שינוי אמיתי בהרגלי תזונה הוא פנימי ועמוק, תוצאה של תהליך אישי ולא של לחצים חברתיים או רגשיים. שינוי זמני ושטחי מתבטא בתופעת ה"יו-יו" – ירידה במשקל ושוב עלייה, ירידה ועלייה, וחוזר חלילה. דוגמא נוספת לשינוי שאינו אמיתי הוא התמקדות בתוצאה\מטרה נקודתית: "לרזות 5 ק"ג", באמצעים שלאו דווקא מועילים לבריאות. שינוי אמיתי, לעומת זאת, הוא דרך חיים חדשה.
בבלוג זה אני מתכננת לדון, מנקודת מבט אישית וטיפולית, בנושאים שונים הקשורים לתזונה ובריאות. אשמח אם תצטרפו אליי. ניתן לכתוב לי דרך הבלוג או ליצור קשר במייל או בטלפון.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה